Przepisy kulinarne Grażyny

CIASTO AGRESTOWE


1/2 kg m±ki
4 jaja
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 słoik agrestu
4 łyżki dżemu
skórka z cytryny
bułka tarta do posypania

Tłuszcz stopić. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać tłuszcz, a potem m±kę, proszek, wanilię i skórkę. Dobrze wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowan± blachę i posypać bułk± tart±. Ułożyć os±czone owoce i dżem. Resztę ciasta rozcieńczyć kilkoma łyżkami mleka do konsystencji gęstej ¶mietany i polać na owoce. Piec w ¶rednio ogrzanym piekarniku ok. 30 min. Posypać cukrem pudrem. Zamiast agrestu można wzi±ć dowolne owoce z kompotu. Bez dżemu też jest dobre.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021