Przepisy kulinarne Grażyny

DOMEK BABY JAGI


1 kostka masła
1 łyżka cukru
3 żółtka
3 serki homogenizowane waniliowe (po 25 dag)
1 cukier waniliowy
5 paczek zwykłych herbatników (po 10 dag)
1 galaretka owocowa
1 łyżka kakao
kilka okrągłych biszkoptów
napar z herbaty

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody (niepełna szklanka) i odstawić do stężenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Po trochu dodawać serki. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na folii ułożyć 3 rzędy herbatników (7-8 sztuk w rzędzie, ) w taki sposób, aby w każdym rzędzie ciastka stykały się z sobą dłuższym bokiem. Na ciastka wyłożyć masę kakaową. Na zewnętrznych rzędach ułożyć znów herbatniki moczone w herbacie. W środkowym rzędzie ułożyć biszkopty oraz pociętą na paski galaretkę, a na to białą masę. Zewnętrze rzędy herbatników złączyć w trójkąt nad środkowym rzędem. Wstawić do lodówki do stężenia. Polać polewą czekoladową.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021