Przepisy kulinarne Grażyny

BABECZKI MARCHEWKOWE


CIASTO

2 jaja
17,5 dag drobnego cukru
150 ml oleju słonecznikowego
20 dag m±ki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 starte marchewki
1 łyżeczka olejku waniliowego

KREM

45 dag miękkiego twarogu
10 dag masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 orzechów nerkowca

Jaja z cukrem ubić, dodać olej i dalej ubijać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, sod±, przypraw± do piernika, cynamonem i wanili± i dobrze utrzeć. Na koniec dodać start± na drobnej tarce marchewkę i starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć do papierowych foremek (około 15 - 20 sztuk) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 - 20 minut.

KREM:
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i wanili±. Dodać przekręcony przez maszynkę twaróg i utrzeć na gładk± masę. Po wystudzeniu babeczek udekorować je kremem i nerkowcami. Równie dobrze smakuj± babeczki posmarowane lukrem zamiast kremu.

UWAGA: Babeczki smakuj± również bez kremu lub polukrowane.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021