Przepisy kulinarne Grażyny

BABKA MARMURKOWA


1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
5 jaj
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/3 łyżeczki olejku cytrynowego
skórka z 1 cytryny

Białka ubić na sztywną pianę.Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać. Gdy masa będzie puszysta, dodać pianę z białek, olejek, skórkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i podzielić masę na dwie części. Jedną część wymieszać z kakao. Obie części połączyć i lekko wymieszać, aby masy nie połączyły się całkowicie. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy lub formy babkowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021