Przepisy kulinarne Grażyny

ZEBRA


1,5 szklanki cukru
5 jaj
1 szklanka oleju
1 woda sodowa lub oranżada (0,3 l)
2,5 szklanki m±ki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek rumowy

Jaja ubić z cukrem, dodać m±kę (zostawić 2 łyżki), olej, wodę sodow±, proszek i olejek. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci. Do jednej dodać kakao, a do drugiej resztę m±ki. Do wysmarowanej formy wlewać na zmianę 2-3 łyżki ciasta białego i 2-3 łyżki czarnego. Piec około 40 min.

UWAGA! - Je¶li pieczemy babkę w okr±głej blaszce, ciasto wlewamy punktowo zawsze na ¶rodek; je¶li w korytku - lejemy ciasto w±skim paskiem wzdłuż całej formy.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021