Przepisy kulinarne Grażyny

TORT CASSATE


7 jaj
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 kostka masła
1 kostka margaryny (np. KASIA, MARYNA)
1 galaretka owocowa
1 czekolada
bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, suszone morele)
owoce (wiśnie drylowane, ananas, brzoskwinie)

Galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia. Jaja ubić z cukrem, dodać mleko i gotować całość do zważenia (dość długo) stale mieszając. (UWAGA! - mocno chlapie). Ostudzić. Tłuszcz rozetrzeć i dodawać do niego powoli wystudzoną masę. Czekoladę i suszone morele pokroić w kostkę. Dodać do masy. Dodać wiśnie. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Wyłożyć obie warstwy na wysmarowaną tortownicę. Na wierzch położyć owoce. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed wylaniem galaretki można położyć na cieście jakieś owoce, np. ananasy lub brzoskwinie z puszki.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021