|
CHLEB PSZENNY
1 kg m±ki krupczatki
5 dag drożdży
1 l ciepłej wody
1 łyżka cukru lub 2 - 3 łyżki ziaren sezamu lub 1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soli
2 - 3 łyżki ziaren słonecznika lub słonecznika i dyni
1 szklanka otr±b
Drożdże rozkruszyć. Wszystkie składniki suche wymieszać. Wlać ciepł± wodę
i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem w ciepłym
miejscu na 20 min. Przełożyc do wysmarowanych foremek
(2 korytka około 25x12x7 cm) i odstawić
na 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
najpierw 30 min. w temperaturze 200 stopni,
a potem 25 min. w temperaturze
180 stopni. Po upieczeniu od razu wyj±ć z foremek
i odstawić do wystygnięcia, przewracaj±c co jaki¶ czas na boki.
Ja piekę z termoobiegiem. Bez termoobiegu trzeba trochę zwiększyć temperaturę pieczenia.
|
|