Przepisy kulinarne Grażyny

CIASTECZKA ZE SKWAREK


3 szklanki m±ki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
3/4 szklanki ¶mietany
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżeczek skórki pomarańczowej smażonej

Do przesianej m±ki dodać zmielone skwarki i skórkę pomarańczow± i dokładnie wymieszać. Jaja ubić z cukrem pudrem, dodać ¶mietanę, wanilię i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki poł±czyć, zagnie¶ć ciasto i odstawić na godzinę do ochłodzenia. Ciasteczka formować za pomoc± maszynki do mięsa z foremkami do ciastek. Można też rozwałkować ciasto na grubo¶ć około 3 mm i wycinać ciasteczka foremkami lub szklank±. Ciasteczka wyłożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze około 180 stopni przez 20 minut na jasnozłoty kolor. Ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021