|
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 jaja
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
1/4 kostki margaryny
owoce świeże lub z kompotu (np. połówki śliwek, cząstki jabłek, agrest)
Przygotować rozczyn z drożdży: podgrzać mleko, drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru
i dobrze rozetrzeć, aż zrobią się płynne. Dodać łyżkę mąki
i wymieszać. Wlać do ciepłego mleka (nie może być gorące!)
i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 5-10 min).
Jaja utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn. Dodać mąkę
i dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopiony tłuszcz i starannie
wyrobić, aż ciasto będzie odchodzić od tłuczka. Przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zbić je tłuczkiem
i wyłożyć na wysmarowaną formę. Na wierch położyć owoce (śliwki układamy
skórką do dołu). Można posypać kruszonką (szukaj w dodatkach).
|
|