|
DROŻDŻÓWKA ZE ¦LIWKAMI
30 dag m±ki
3 dag drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
70 dag ¶liwek
cukier puder do posypania
Przygotować rozczyn z drożdży: podgrzać mleko, drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć, aż
zrobi±
się płynne. Dodać łyżkę m±ki i wymieszać. Wlać do ciepłego mleka (nie może być gor±ce!) i dobrze
wymieszać. Odstawić do wyro¶nięcia (ok. 5-10 min). Przesiać m±kę do miski i dodać do niej
wyro¶nięty
rozczyn. Dobrze wyrobić. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do m±ki. Wymieszać. Dodać stopiony
tłuszcz
i wyrabiać tak długo, aż masa będzie jednolita i będzie odstawać od tłuczka. Przykryć miskę
¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyro¶nie zbić je tłuczkiem
i wyłożyć na wysmarowan± formę. Posmarować lekko spienionym białkiem i ułożyć połówki ¶liwek
przekrojem do góry. Upiec na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.
|
|