Przepisy kulinarne Grażyny

FALE DUNAJU


CIASTO

1,5 szklanki cukru
6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanka m±ki
1 szklanka kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
drobne owoce (porzeczki, wi¶nie, agrest)

Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać m±kę, kartoflankę i proszek. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowan± prostok±tn± formę. Położyć owoce. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta wymieszanego z kakao. Piec w ¶rednio ogrzanym piekarniku około 40 min. Na upieczone i wystudzone ciasto położyć krem i polać polewę.

KREM

4 łyżki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 budyń
1/2 l mleka

Ugotować budyń na mleku. Wystudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać powoli budyń. Ucierać, aż powstanie gładka masa.

POLEWA

1/2 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 jajo

Margarynę, cukier i kakao zagotować. Powoli dodawać ubite jajko i dobrze wymieszać.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021