|
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki m±ki
3/4 szklanki kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać m±ki wymieszane
z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Upiec na płaskiej
blaszce. Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy i przełożyć musem
jabłkowym wymieszanym z cynamonem. Posypać wierzch cukrem pudrem.
MUS JABŁKOWY
1 kg jabłek
ok. 1/2 - 1 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usun±ć gniazda nasienne, włożyć do garnka
i prażyć pod przykryciem kilkana¶cie minut, aż zaczn± się rozpadać. Mieszać
często, aby się nie przypaliły. Kiedy jabłka się rozpadn± dodać cukier i gotować jeszcze
chwilę, aż cukier się rozpu¶ci. Je¶li masa jest bardzo rzadka, gotować chwilę bez
przykrycia. Ilo¶ć cukru zależy od tego, jak słodkie s± jabłka. Mus powinien pozostać lekko
kwaskowy. Do bardzo słodkich jabłek wystarczy dać kilka łyżek cukru. Po wystudzeniu
musu wymieszać go z cynamonem i przełożyć biszkopt.
|
|