Przepisy kulinarne Grażyny

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE


BISZKOPT

4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki m±ki
3/4 szklanki kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Upiec na płaskiej blaszce. Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy i przełożyć musem jabłkowym wymieszanym z cynamonem. Posypać wierzch cukrem pudrem.

MUS JABŁKOWY

1 kg jabłek
ok. 1/2 - 1 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usun±ć gniazda nasienne, włożyć do garnka i prażyć pod przykryciem kilkana¶cie minut, aż zaczn± się rozpadać. Mieszać często, aby się nie przypaliły. Kiedy jabłka się rozpadn± dodać cukier i gotować jeszcze chwilę, aż cukier się rozpu¶ci. Je¶li masa jest bardzo rzadka, gotować chwilę bez przykrycia. Ilo¶ć cukru zależy od tego, jak słodkie s± jabłka. Mus powinien pozostać lekko kwaskowy. Do bardzo słodkich jabłek wystarczy dać kilka łyżek cukru. Po wystudzeniu musu wymieszać go z cynamonem i przełożyć biszkopt.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021