|
KANTYCZKA
2,5 szklanki m±ki
1,5 kostki margaryny
8 jaj
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 paczki okr±głych biszkoptów
dżem morelowy lub malinowy
Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać m±kę wymieszan±
z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białko. Ciasto podzielić na 3 równe czę¶ci. Do
jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki m±ki. Układać na prostok±tnej blasze:
ciasto makowe, biszkopty, cienka warstwa dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, cienka warstwa dżemu, ciasto białe. Piec
w temperaturze 180° do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać polew± czekoladow±,
lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
|
|