Przepisy kulinarne Grażyny

KANTYCZKA


2,5 szklanki m±ki
1,5 kostki margaryny
8 jaj
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 paczki okr±głych biszkoptów
dżem morelowy lub malinowy

Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białko. Ciasto podzielić na 3 równe czę¶ci. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki m±ki. Układać na prostok±tnej blasze: ciasto makowe, biszkopty, cienka warstwa dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, cienka warstwa dżemu, ciasto białe. Piec w temperaturze 180° do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać polew± czekoladow±, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021