|
KRUSZANIEC
1/2 kostki masła lub margaryny
1 masło roślinne
5 jaj
1/2 kg mąki krupczatki
2 łyżeczki smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kakao
owoce drobne (wiśnie, porzeczki, agrest, maliny)
2 szklanki cukru do piany
Tłuszcz, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cukru zagnieść na kruszonkę. 1/5 kruszonki
odłożyć do posypania, resztę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Na wysmarowaną prostokątną blachę wyłożyć
najpierw białą kruszonkę, potem ciemną. Na wierzch wyłożyć owoce. Białka ubić na sztywną pianę z dwiema
szklankami cukru. Wyłożyć na owoce. Posypać resztą kruszonki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
|
|