Przepisy kulinarne Grażyny

MAZUREK CYGAŃSKI


BISZKOPT

8 jaj
8 łyżek mąki krupczatki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Upiec na prostokątnej blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

CIASTO MAKOWE

15 dag masła
25 dag cukru
2 łyżki miodu
6 jaj
30 dag maku
3 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
esencja migdałowa

Mak wypłukać, osączyć i zmielić 2 - 3 razy. Masło utrzeć z cukrem i miodem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki oprócz białka i dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubite białko. Ciasto upiec w takiej samej formie jak biszkopt.

KREM

1 kostka masła
3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka

Tłuszcz utrzeć na pulchną masę. Jaja utrzeć z cukrem na parze. Kakao rozpuścić w gorącym mleku. Do utartego tłuszczu dodawać powoli masę jajeczną i dokładnie rozcierać. Dodać pozostałe składniki.

Biszkopt przekroić na dwie części. Na pierwszej wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem makowym. Na ciasto makowe rozłożyć resztę kremu i przykryć drugą warstwą biszkopta. Można trochę kremu zostawić do dekoracji całości. Polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021