Przepisy kulinarne Grażyny | ||||||||||||||||||
|
MAZUREK CYGAŃSKI BISZKOPT 8 jaj 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka CIASTO MAKOWE 15 dag masła 25 dag cukru 2 łyżki miodu 6 jaj 30 dag maku 3 łyżki kartoflanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao esencja migdałowa Mak wypłukać, osączyć i zmielić 2 - 3 razy. Masło utrzeć KREM 1 kostka masła 3 jaja 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie) 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka Tłuszcz utrzeć na pulchną masę. Jaja utrzeć Biszkopt przekroić na dwie części. Na pierwszej wyłożyć połowę kremu |
Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021 |