Przepisy kulinarne Grażyny

METROWIEC


CIASTO

6 jaj
2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 i 1/3 łyżki proszku do pieczenia
11 łyżek oleju
8 łyżek wody
1,5 łyżki octu
2 łyżki kakao

Białka ubić, dodając cukier i żółtka. Dodać mąkę (zostawić 2 łyżki) i proszek. Na koniec dodać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać resztę mąki, do drugiej kakao. Upiec osobno każdy kolor w dwóch jednakowych korytkach (około 20 cm długości). Po upieczeniu pokroić oba ciasta na jednakową ilość plasterków grubości 1-1,5 cm. Smarować plastry kremem i zlepiać je z sobą na zmianę kolorami. Ułożyć w ten sposób dwa podłużne torciki. Oblać polewą czekoladową. Kroić na ukośne kawałki.

KREM

5 jaj
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 kostka margaryny (np. KASIA, MARYNA)

Tłuszcz utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem. Dodawać powoli masę jajeczną do tłuszczu i dobrze rozcierać. Jeśli krem zacznie się ważyć rozgrzać bardzo mocno 2 łyżki oleju i gorący wlać do kremu i rozetrzeć. Przełożyć ciasto.

POLEWA

1 kostka margaryny
12 łyżek cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

Wszystko razem zagotować i wystudzić.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021