Przepisy kulinarne Grażyny

PLACEK MORELOWY


3 jaja
10 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka m±ki tortowej lub poznańskiej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag posiekanych orzechów włoskich
3/4 kg moreli

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć do biało¶ci na pulchn± masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać przesian± m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywn± pianę i dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk± tart± tortownicy. Posypać orzechami i ułożyć połówki moreli skórk± do dołu, lekko je wgniataj±c. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku około 45-50 minut. Po uoieczeniu posypać cukrem pudrem. Zamiast moreli można użyć dowolnych owoców.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021