|
PĄCZKI
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
5 jaj
1/4 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 olejek waniliowy lub cukier waniliowy
1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia
marmolada do nadziewania
Zrobić rozczyn z mleka: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami mąki
i wlać do podgrzanego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól i olejek. Do przesianej mąki
dodać
wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta
i dalej wyrabiać, aż do jego wchłonięcia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Uformować
wałek z ciasta i podzielić go na 25 części. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni
posypanej maką i nałożyć na nią łyżeczkę marmolady. Uformować pączki i odstawić
do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu łyżką
cedzakową i układać na chwilę na talerzu wyłożonym recznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
UWAGA! - tłuszcz pozostały po smażeniu można ponownie wykorzystać. W tym celu należy najpierw przesmażyć
w nim surowy ziemniak. Następnie wystudzić tłuszcz i wlać do niego 1/2 - 1 l wody. Po godzinie
chochelką zebrać z góry tłuszcz, uważając by nie nabrać wody. W ten sposób wszystkie
przypalone "brudy" zostaną na dnie naczynia.
|
|