Przepisy kulinarne Grażyny

PĄCZKI


3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
5 jaj
1/4 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 olejek waniliowy lub cukier waniliowy
1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia
marmolada do nadziewania

Zrobić rozczyn z mleka: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do podgrzanego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól i olejek. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do jego wchłonięcia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Uformować wałek z ciasta i podzielić go na 25 części. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni posypanej maką i nałożyć na nią łyżeczkę marmolady. Uformować pączki i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu łyżką cedzakową i układać na chwilę na talerzu wyłożonym recznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

UWAGA! - tłuszcz pozostały po smażeniu można ponownie wykorzystać. W tym celu należy najpierw przesmażyć w nim surowy ziemniak. Następnie wystudzić tłuszcz i wlać do niego 1/2 - 1 l wody. Po godzinie chochelką zebrać z góry tłuszcz, uważając by nie nabrać wody. W ten sposób wszystkie przypalone "brudy" zostaną na dnie naczynia.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021