Przepisy kulinarne Grażyny

PRECLE Z MARCEPANEM


CIASTO KRUCHE

40 dag mąki
13 dag cukru
1 cukier waniliowy
8 dag serka homogenizowanego
1 jajo
15 dag margaryny
szczypta soli

Tłuszcz schłodzić w lodówce i pokroić na cienkie paski. Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godz.

MASA MARCEPANOWA

5 dag cukru
20 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag masy marcepanowej
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
1 jajo
1 białko
1 czekolada mleczna
sok i otarta skórka z 1 cytryny

Kandyzowane skórki posiekać drobno. Rozkruszyć marcepana. Wszystkie produkty oprócz czekolady i białka dokładnie wymieszać.

Kruche ciasto rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Posmarować lekko rozbitym białkiem i wyłożyć masę marcepanową. Zwinąć ciasto z obu stron do środka, miejsce zetknięcia posmarować białkiem i lekko docisnąć. Włożyc na 2 godz. do lodówki. Pokroić pas ciasta na plasterki grubości około 7 mm. Piec 12 - 15 min w temperaturze 200°. Pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aby się rozpuściła. Ciasteczka zanurzać do 1/3 wysokości (wzdłuż dłuższego boku) w roztopionej czekoladzie.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021