|
Przepisy kulinarne Grażyny |
|
PTASIE MLECZKO
6 jaj
2 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
2 łyżki kakao
2 galaretki o różnych kolorach
olejek
Przygotować osobno dwie galaretki. Tłuszcz utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać żółtka i dalej
ucierać. Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Trochę przestudzić i dodać
do masy. Dodać ubite białko. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać olejek, a do drugiej kakao.
Wyłożyć ciasto białe na wysmarowaną tortownicę i odstawić do stężenia. Zalać tężejącą galaretką. Na zastygniętą
galaretką wyłożyć ciemne ciasto i odstawić do stężenia. Na koniec zalać drugą galaretkę. Jeśli masa za bardzo stężeje
przed wyłożeniem na blachę można lekko ją podgrzać i dokładnie wymieszać.
|
|
Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021
|