|
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM
CIASTO
3 szklanki mąki
10 dag margaryny
3/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
2 całe jaja
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy
jajo do smarowania ciasta
Zrobić rozczyn z mleka: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami mąki
i wlać do podgrzanego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól i olejek. Do przesianej mąki
dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta
i dalej wyrabiać, aż do jego wchłonięcia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA
2 szklanki maku
3/5 szklanki cukru
2 białka
2 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki olejku migdałowego
Sparzony co najmniej 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć lub
utrzeć drewnianym wałkiem w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, sparzone, obrane ze skórki
i pokrojone migdały, pokrojoną skórkę pomarańczową. Masę dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek
o grubości 1 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na środek każdego
trójkąta nałożyć masę makową i zwinąć w kierunku wierzchołka tworząc rogaliki. Uformowane rogaliki
ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem
i wstawić do gorącego piekarnika . Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor
przez 20 minut.
|
|