Przepisy kulinarne Grażyny

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM


CIASTO

3 szklanki mąki
10 dag margaryny
3/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
2 całe jaja
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy
jajo do smarowania ciasta

Zrobić rozczyn z mleka: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do podgrzanego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól i olejek. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do jego wchłonięcia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA

2 szklanki maku
3/5 szklanki cukru
2 białka
2 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki olejku migdałowego

Sparzony co najmniej 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć lub utrzeć drewnianym wałkiem w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, pokrojoną skórkę pomarańczową. Masę dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości 1 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałożyć masę makową i zwinąć w kierunku wierzchołka tworząc rogaliki. Uformowane rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika . Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor przez 20 minut.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021