Przepisy kulinarne Grażyny

ROŻKI BAKALIOWE


30 dag m±ki
13 dag cukru
20 dag masła
10 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag łuskanych orzechów włoskich
13 dag rodzynek
10 dag wiórków czekoladowych
kandyzowana papaja lub ananas
1 jajo
1 białko
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Wyrobić m±kę, orzechy laskowe, cukier, wanilię, sól i zimny tłuszcz oraz całe jajko na jednolit± masę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godz. Bakalie zmieszać. Rozwałkować ciasto na grubo¶ć 1/2 cm. Wycinać koła o ¶rednicy 6 cm. Posmarować kr±żki lekko ubitym białkiem. Na połowę każdego kr±żka nałożyć łyżeczkę bakalii i zawin±ć drug± połowę na bakalie. Piec w temperaturze 200° około 15 min. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021