Przepisy kulinarne Grażyny

SERNIK GOTOWANY


SPÓD

1/2 kg mąki
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1/4 szklanki mleka

Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Rozłożyć cienką warstwą na dużej blasze. Upiec na złoty kolor.

MASA SEROWA

1 kg twarogu
1/2 kostki margaryny
30 dag cukru pudru
4 jaja
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
2 łyżki kartoflanki lub jeden budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szklanki mleka

Twaróg zmielić 2-3 krotnie. Tłuszcz utrzeć z cukrem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Dodać twaróg i ucierać tak długo, aż masa się mocno ogrzeje. Dodać kartoflankę wymieszaną z mlekiem oraz rodzynki i wanilię. Na koniec dodać ubitą pianę z białek Można też dodać otartą skórkę z cytryny. Upieczony spód podzielić na dwie warstwy (jedna grubsza). Masę serową wyłożyć na grubszą warstwę i przykryć cieńszą. Polukrować.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021