Przepisy kulinarne Grażyny

SERNIK HOMOGENIZOWANY
NA DUŻĄ BLACHĘ


SPÓD

1 jajo
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki razem wyrobić, zagnieść ciasto i włożyć w woreczku do zamrażalnika na co najmniej 2 godz.

MASA SEROWA

5 serków homogenizowanych waniliowych
1,5 szklanki cukru pudru
5 jaj
4 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego albo kartoflanki
3/4 kostki margaryny
aromat
bakalie

Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodawać po trochu serki. Dodać proszek budyniowy lub kartoflankę i aromat. Na koniec dodać ubite białka i bakalie. 2/3 zmrożonego spodu zetrzeć na tarce o grubych oczkach na prostokątną blachę. Wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę ciasta. Piec około 1 godz.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021