Przepisy kulinarne Grażyny

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE


SPÓD

1 kostka margaryny
25 dag cukru
3 jaja
1/2 kg mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie produkty razem wyrobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch wyłożyć masę serową. Z pozostałej części ciasta (spodu) uformować cienkie wałki, lekko spłaszczyć, wykładać na masę serową skośne paski, żeby powstała kratka). Piec w średnio ogrzanym piekarniku około 50 min.

MASA SEROWA

1 kg twarogu
1 kostka margaryny
8 żółtek
5 białek
3 łyżki kartoflanki
1,5 szklanki cukru

Twaróg zmielić 2 lub 3 razy. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce twarogu. Dodać kartoflankę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i lekko wymieszać. Wyłożyć na spód.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021