Przepisy kulinarne Grażyny

SERNIK MROŻONY


SPÓD

1/2 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)

Wszystkie produkty zagnieść. Podzielić na 2 części. Uformować wałki i włożyć w woreczku do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

MASA SEROWA

1 kg twarogu
10 dag margaryny
2 szklanki cukru
1 olejek migdałowy
8 jaj
rodzynki

Twaróg zmielić 2 lub 3 razy. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać twaróg, rodzynki i olejek. Na koniec dodać ubite białka. Na wysmarowaną prostokątną blachę zetrzeć na tarce do jarzyn (grube oczka) jeden wałek zmrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 60 min. Na niezbyt dużą blachę wystarczy spód zrobić z połowy porcji.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021