Przepisy kulinarne Grażyny

SERNIK NA ZIMNO


3 jaja
1/2 kg twarogu
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka owocowa
1 cukier waniliowy

Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Twaróg zmielić (2 lub 3 razy). Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodawać stopniowo twaróg i ubite białko. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(niecałe 1/2 szklanki) i dolać mleka (razem 3/4 szklanki). Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy i odstawić do stężenia (najlepiej do lodówki). Zalać tężejącą galaretką. Można przed zalaniem galaretką wyłożyć na ciasto owoce, np. truskawki lub pokrojone banany). Do masy serowej można dodać rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021