Przepisy kulinarne Grażyny

SKUBANIEC


KRUSZONKA

3 szklanki m±ki
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
drobne owoce (wi¶nie, porzeczki, agrest, maliny) ¶wieże lub z kompotu

PIANA

5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel czerwony

Ze wszystkich składników oprócz owoców zrobić kruszonkę. Odłożyć trochę drobnej kruszonki do posypania, resztę wyłożyć na blachę (można podzielić ciasto na 2 czę¶ci, jedn± wymieszać z kakao i wyłożyć na blachę najpierw białe, potem kakaowe). Na kruszonkę wyłożyć owoce. Ubić białka, dodać cukier i kisiel (proszek). Wyłożyć na ciasto i posypać reszt± kruszonki. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku około 40-50 minut.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021