Przepisy kulinarne Grażyny

SZARLOTKA


SPÓD

60 dag mąki krupczatki
3 żółtka
20 dag cukru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany
szczypta soli
1 łyżka bułki tartej do posypania

Wszystkie produkty zagnieść. Ciasto rozwałkować. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę jabłkową, a na nią resztę ciasta. Piec około 45 min. w dobrze ogrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polukrować.

MASA JABŁKOWA

1 kg świeżych jabłek
5 dag tartej bułki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem. Wyłożyć na spód.

LUKIER

3 białka
25 dag cukru pudru
1 olejek cytrynowy lub sok z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze trochę ubijać, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć na wystudzone ciasto i odstawić do wyschnięcia.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021