|
SZARLOTKA BISZKOPTOWA
2 szklanki m±ki
2 szklanki cukru pudru
5 jaj
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1 kg ¶wieżych jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jabłka umyć, obrać, wyci±ć gniazda nasienne i pokroić na cz±stki. Obtoczyć w 1/4 ilo¶ci cukru,
a następnie w 1/4 ilo¶ci m±ki (nie zmieniać kolejno¶ci). Białka ubić naz sztywn± pianę. Żółtka utrzeć
z cukrem pudrem do biało¶ci. Dodać pianę z białek, m±kę wymieszan± z proszkiem
do pieczenia i wanili± i wymieszać. Dodać roztopion± schłodzon± margarynę
i mleko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i lekko wymieszać.Ciasto wyłożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180
stopni przez 50 minut.
|
|