Przepisy kulinarne Grażyny

SZARLOTKA BISZKOPTOWA


2 szklanki m±ki
2 szklanki cukru pudru
5 jaj
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1 kg ¶wieżych jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jabłka umyć, obrać, wyci±ć gniazda nasienne i pokroić na cz±stki. Obtoczyć w 1/4 ilo¶ci cukru, a następnie w 1/4 ilo¶ci m±ki (nie zmieniać kolejno¶ci). Białka ubić naz sztywn± pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do biało¶ci. Dodać pianę z białek, m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i wanili± i wymieszać. Dodać roztopion± schłodzon± margarynę i mleko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i lekko wymieszać.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021