Przepisy kulinarne Grażyny

TORT ANETY


BISZKOPT

4 jaja
16 dag cukru
12 dag mąki tortowej
niecała łyżka proszku do pieczenia

Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę i proszek i lekko wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tortownicę. Piec w średnio ogrzanym piekarniku około 30 min. Po wystudzeniu podzielić na 3 krążki. Każdy z nich nasączyć z obu stron ponczem. Przełożyć kremem.

KREM

4 jaja
1 kostka masła EXTRA
1 budyń
1/2 l mleka
2 żółtka
1 olejek
2/3 - 3/4 szklanki cukru pudru

Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę. Maso rozetrzeć na pulchną masę i dodawać do niego powoli budyń, cały czas ucierając. Do masy dodawać powoli ubite jaja i olejek. Dobrze rozetrzeć.

PONCZ

1 kieliszek wódki
1 olejek rumowy lub arakowy (esencja spirytusowa)
woda (łącznie ma być 1/2 l płynu)


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021