Przepisy kulinarne Grażyny

TORT WĘGIERSKI


CIASTO

6 jaj
6 dużych łyżek wody
40 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki tortowej
20 dag kartoflanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jaja ubić z wodą, cukrem i wanilią. Dodać mąki, kakao i proszek. Wyłożyć na wysmarowaną dużą tortownicę. Piec około 50 min.

KREM

5 jaj
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 kostka masła
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy
spirytus od owoców
sok z cytryny

Tłuszcz utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na gęstą masę na przemian na ciepło i na zimno. Dodawać masę jajeczną do tłuszczu i dokładnie ucierać. Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać sok z cytryny i spirytus odciśnięty z owoców, do drugiej kawę, kakao i spirytus.

OWOCE

suszone śliwki, drylowane wiśnie, rodzynki, migdały, ananasy z puszki, pomarańcze
(po pokrojeniu powinno być około 1 l owoców)
1/4 l spirytusu lub 1/2 l wódki

Wszystko drobno posiekać i zalać na noc alkoholem. Odsączyć owoce.

Biszkopt przekroić na trzy części. Płynem odciśniętym z owoców nasączyć każdy krążek - cały płyn powinien być wykorzystany. Na każdy krążek nałożyć krem ciemny, potem owoce i krem jasny, przykryć następnym krążkiem. Udekorować tort całymi owocami i migdałami.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011-2021